Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Tlenek etylenu w żywności ! – informacja Głównego Inspektora Sanitarnego
Do biura Polskiej Izby Mleka wpłynęło pismo Głównego Inspektora Sanitarnego, w którym są m.in. podane działania, jakie powinny podjąć firmy spożywcze w związku z sytuacją dotyczącą zanieczyszczenia surowców (i produktów gotowych) tlenkiem etylenu.
Opis sytuacji:
W związku ze stwierdzanym zanieczyszczeniem różnych surowców sprowadzanych do UE z krajów trzecich substancją genotoksyczną – tlenkiem etylenu, 13 lipca br. odbyło się spotkanie Zespołu Koordynatorów ds. Kryzysowych przy Komisji Europejskiej. Przyjęte stanowisko ma być wkrótce ogłoszone przez KE (jeszcze nie jest dostępne).
Zgodnie z informacjami uzyskanymi w PL:
Edit: w załączeniu przesyłam opublikowane przez Komisję Europejską podsumowanie spotkań Zespołu Koordynatorów ds. Kryzysowych z przyjętym podejściem państw członkowskich.
Podejście to jest następujące:
Member States concluded that, in accordance with legal provisions set out in the GFL:
(*) i.e the additive containing a level of ethylene oxide above the LOQ (0.1mg/kg), applying the residue definition provided for in Regulation 396/2005.
Official summary record of Summary record of the Crisis Coordinators meeting_ethylene oxide
Wyszukiwarka