Aktualności

Aktualności

Webinarium pt. „Wymagania Wielkiej Brytanii przy eksporcie z Unii Europejskiej”

Webinarium pt. „Wymagania Wielkiej Brytanii przy eksporcie z Unii Europejskiej”

Polska Izba Mleka we współpracy z Głównym Inspektoratem Weterynarii w dniu dzisiejszym tj. 21.09.2021 r. zorganizowała webinarium pt. „Wymagania Wielkiej Brytanii przy eksporcie z Unii Europejskiej”, które cieszyło się ogromnym zainteresowaniem.   Wielka Brytania opuściła Unię Europejską (UE) 1 lutego 2020 r. po zawarciu przez obie strony Umowy o wystąpieniu stając się tym samym państwem
Czytaj dalej

Informacje z posiedzenia Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych – Produkty Zwierzęce w dniu 26 sierpnia 2021 r.

Poniżej informacje w zakresie sytuacji na rynku mleka i przetworów mlecznych przekazane przez Komisję Europejską podczas posiedzenia Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, które odbyło się 26 sierpnia 2021 r. w formie wideokonferencji: Skup mleka w UE-27 i dynamika zmian r/r: W czerwcu 2021 r. skup mleka w UE-27 ukształtował się na poziomie +0,7% r/r
Czytaj dalej
Zaproszenie do udziału w kolejnej konferencji z cyklu FAKTY I MITY O MLEKU, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka

Zaproszenie do udziału w kolejnej konferencji z cyklu FAKTY I MITY O MLEKU, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka

Wypełnił formularz zgłoszeniowy_cykl konferencji fakty i mity o mleku i wyślij na adres izba@izbamleka.pl w celu otrzymania potwierdzenia udziału w konferencji Fakty i Mity o mleku. Na zgłoszenia czekamy do 24 września 2021 r., do godziny 15.00. Ilość miejsc jest ograniczona. Udział w projekcie jest bezpłatny. Zapraszamy! Projekt „Cykl konferencji: fakty i mity o mleku” sfinansowany z Funduszu Promocji
Czytaj dalej
Szkolenie pt. Kultura jakości i bezpieczeństwa żywności – praktyczna interpretacja rozporządzenia 2021/382 i standardów zarzadzania jakością

Szkolenie pt. Kultura jakości i bezpieczeństwa żywności – praktyczna interpretacja rozporządzenia 2021/382 i standardów zarzadzania jakością

Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu, pojęcie kultury żywności oraz ocena/pomiar jej poziomu nie są niczym nowym, ponieważ od kilkudziesięciu lat zagadnienia te funkcjonują w nieco innych obszarach działalności człowieka związanych z bezpieczeństwem w przemyśle nuklearnym, budowlanym i chemicznym. Tam też jest problem z ukształtowaniem nawyków ukierunkowanych na zaangażowanie pracowników w skuteczne utrzymanie, przestrzeganie procedur i doskonalenie
Czytaj dalej

Wiodące mleczarnie produkują bez GMO

Dynamicznie rozwijające się polskie mleczarstwo dostosowuje się do panujących na rynku trendów i preferencji konsumentów. W ostatnich latach coraz bardziej widoczna staje się niechęć konsumentów do GMO i strach przed żywnością tego typu. Dlatego coraz więcej mleczarni decyduje się na wykluczenie genetycznie zmodyfikowanych organizmów w całym cyklu produkcyjnym i oferuje wyłącznie certyfikowane produkty „Bez GMO”.
Czytaj dalej
XIV Rankingu Spółdzielni Mleczarskich za nami!

XIV Rankingu Spółdzielni Mleczarskich za nami!

Ranking Spółdzielni Mleczarskich organizowany jest od 2007 roku. W tym roku zestawienie najlepszych mleczarni z całej Polski zostało przygotowane już po raz czternasty. W Rankingu Spółdzielni Mleczarskich mogły uczestniczyć spółdzielnie mleczarskie oraz firmy zajmujące się przetwórstwem mleka. Jak co roku laureatów Rankingu wybrała Kapituła pod przewodnictwem  wiceminister rolnictwa Pani Anny Gembickiej. W skład kapituły wchodzili
Czytaj dalej