Po ponad 4 latach starań podpisano protokół uzgodnieniowy dotyczący eksportu parmeatu serwatkowego z Polski do Chin

5 lutego, 2021 mateusz Comments Off

W dniu 5 lutego br. podpisano dwa ważne dokumenty dotyczące możliwości exportu polskich produktów na rynek chiński. Dokumenty zostały podpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudę oraz Ministra Ni Yuefeng z Chińskiej Republiki Ludowej. Dokumenty dotyczyły możliwości exportu mąki oraz produktów mlecznych przeznaczonych na pasze.

Podpisanie bilateralnego protokołu stanowi ważny krok w otwarciu rynku chińskiego dla tych produktów. Polscy producenci mlecznych produktów z przeznaczeniem na pasze od dawna zabiegali o taką możliwość. Również Polska Izba Mleka była od początku czynnie zaangażowana w prace nad podpisaniem porozumienia. Rynek chiński jest niezwykle istotnym kierunkiem exportowym polskich wyrobów mlecznych. Możliwość rozszerzenia asortymentu o produkty przeznaczone na pasze dadzą polskim przedsiębiorcom szansę na możliwość zwiększenie listy odbiorców w Chinach.

Strona polska liczy na jak najszybsze zakończenie procedury otwierającej rynek Państwa Środka dla polskich producentów pasz pochodzenia mlecznego.

– Jest to niezwykle ważny moment i bez wątpienia wielki sukces ministra Grzegorza Pudy – mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka. – Na podpisanie tego dokumentu czekaliśmy bardzo długo. Widać, że starania dyplomatyczne ze strony polskiego ministra, w tym tez i udział nowej radcy rolnej w Chinach przyniosły nowe dobre światło na relacje handlowe. Czekamy teraz na sfinalizowanie ostatnich dokumentów, by móc rozpocząć eksport. Mam nadzieję, że stanie się to lata moment i 11 naszych firm będzie mogło rozpocząć eksport parmeatu serwatkowego do Chin.