Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy jest gotowy do badań opakowań na obecność COVID-19

2 lutego, 2021 mateusz Comments Off

Zgodnie z otrzymaną informacją Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach uzyskał pełną gotowość diagnostyczną do badań w kierunku obecności kwasu nukleinowego SARS-CoV-2 w żywności mrożonej i chłodzonej oraz na opakowaniach produktów przeznaczonych na eksport do Chińskiej Republiki Ludowej.

Obecnie trwa ustalanie szczegółów przez Główny Inspektorat Weterynarii w porozumieniu ze stroną chińską w sprawie wykonywania prób. Po uzyskaniu informacji w tej kwestii niezwłocznie je Państwu przekażemy.

Polska Izba Mleka serdecznie dziękuje Panu profesorowi Krzysztofowi Nieumczukowi, Dyrektorowi Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach za zaangażowanie, szybką reakcję i nieocenioną pomoc w tak ważnej kwestii dla przedsiębiorców branży mleczarskiej.