Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Wybierajmy polskie produkty mleczarskie – są najwyższej jakości
Zarówno gospodarstwa zajmujące się produkcją mleka, jak i polskie zakłady mleczarskie w ciągu ostatnich kilkunastu lat bardzo się rozwinęły, zmodernizowały. Przeprowadziły ogromne inwestycje, zainwestowały w najnowsze linie technologiczne, produkują wydajnie i zachowują najwyższe standardy higieniczne. Aby zaspokoić potrzeby wymagających konsumentów, co roku wprowadzają do swojej oferty nowe, udoskonalone produkty.
– Warto sięgać po polskie produkty mleczarskie przede wszystkim dlatego, że powstają z mleka najwyższej jakości – mówi profesor Andrzej Babuchowski, ekspert branży mleczarskiej. – Produkcja mleka w gospodarstwach rolnych odbywa się w bardzo higienicznych warunkach, a krowy karmione są zdrowymi, naturalnymi paszami.
Dodaje, że produkcja mleka koncentruje się głównie w czystych, ekologicznych rejonach Polski, a to przekłada się na wysoką jakość pasz, którymi karmione jest bydło mleczne.
Mleko pozyskiwane od lokalnych rolników, szybko trafia do zakładów przetwórczych, co również ma ogromne znaczenie w procesie produkcji.
– To, że od momentu pozyskania surowca do jego przetworzenia mija niewiele czasu, jest szczególnie ważne w przypadku produktów świeżych, gdyż ma to olbrzymi wpływ na ich jakość – dodaje prof. Babuchowski. – Jest to kolejny powód, by sięgać po polskie artykuły mleczarskie.
Dziś polskie mleczarnie w niczym nie odbiegają od zakładów europejskich czy światowych, a produkty mleczne wytwarzane przez nasze przedsiębiorstwa są znane na wszystkich kontynentach. Aby tam trafić, muszą spełniać najwyższe normy sanitarne. Jak zauważa prof. Andrzej Babuchowski, polskie zakłady mleczarskie należą do jednych z najnowocześniejszych w Europie. Zapewniają wysoki poziom higieny i przetwórstwa.
Mleko i jego przetwory to prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych – są doskonałym źródłem wapnia, pełnowartościowego białka, cynku, magnezu, fosforu oraz witamin z grupy B, A, D i E. Dlatego też produkty mleczne powinny znajdować się w codziennej diecie człowieka. Jednak potrzeby poszczególnych osób mogą się różnić m.in. ze względu na wiek, tryb życia czy choroby. I tu polskie zakłady mleczarskie również stają na wysokości zadania. Dzięki rozwojowi technologicznemu oferują nowe i coraz doskonalsze produkty, bardziej funkcjonalne, skierowane do określonych grup konsumentów – np. w różnych przedziałach wiekowych, osób uprawiających sport, osób z alergią pokarmową, rekonwalescentów. Są to m.in. odżywki białkowe (wytwarzane w oparciu o białka serwatkowe) dla przewlekle chorych oraz sportowców, czy produkty bez laktozy dla konsumentów z nietolerancją pokarmową tego dwucukru mlecznego.
Podczas codziennych zakupów warto więc sięgać po polskie produkty mleczarskie, których wybór jest ogromny. Wkładając do koszyka wyprodukowany w kraju jogurt lub serek, wybieramy wysoką jakość oraz tradycyjny smak, a w dodatku wspieramy polską gospodarkę, dbamy o miejsca pracy, co jest niezwykle ważne w trudnych czasach spowodowanych pandemią koronawirusa.
Kampania „#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.
Wyszukiwarka