Standard PIM „Bez GMO”

19 września, 2019 mateusz Comments Off

Polska Izba Mleka (PIM) wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów, którzy szukają wiarygodnych informacji o produkcie opracowała Standard Certyfikacji Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności “Bez GMO”. Celem standardu Polskiej Izby Mleka jest promocja najlepszych praktyk w zakresie produkcji wyrobów mleczarskich wolnych od GMO. Zgodnie z zasadami i przepisami, aby móc umieścić dane oświadczenie czy treść na opakowaniu produktu spożywczego należy potwierdzić, że wszystkie czynniki zostały prawidłowo wdrożone.

Zainteresowanie certyfikacją w oparciu o standard PIM „Bez GMO” stale wzrasta. Podmioty, którym zależy na wysokiej jakości produktów wprowadzonych do obrotu oraz wykazaniu, że są to produkty wolne od GMO to zarówno małe przedsiębiorstwa, jak i liderzy polskiego rynku mleczarskiego. W związku z tym, osoby zainteresowane standardem PIM „Bez GMO” a także wszystkich, dla których bezpieczeństwo żywności jest kwestią priorytetową zapraszamy na drugą edycję szkolenia „Standard PIM „Bez GMO” – cele, procedury, wymagania”, które odbędzie się 1 października br. w Warszawie i jest sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka. Ekspertem prowadzącym szkolenie będzie Pan Mieczysław Obiedziński z TÜV SÜD Polska. Szczegóły dotyczące szkolenia dostępne są na stronie PIM: http://izbamleka.pl/zaproszenie-na-druga-edycje-szkolenia-standard-pim-bez-gmo-cele-procedury-wymagania/

Należy pamiętać, iż oznakowanie produktów GMO, które znacznie różnią się od ich konwencjonalnych odpowiedników, pomaga ostrzegać konsumentów o różnicach w zakresie ich alergenności, wartości odżywczej i toksyczności. Dlatego takie podejście do oznakowania odpowiada na podstawowe obawy większości konsumentów, a tym samym chroni zdrowie publiczne przed potencjalnym ryzykiem.