Rolnictwo regeneratywne w Polsce – zaproszenie na konferencję

9 listopada, 2020 mateusz Comments Off

Do Biura Polskiej Izby Mleka wpłynęło zaproszenie od EIT Food czyli Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii na konferencję promującą rolnictwo regeneratywne w Polsce, która odbędzie się 26 listopada 2020 roku w godzinach 9:00-14:30 on-line.

Podczas serii prezentacji oraz sesji pytań i odpowiedzi rolnicy zdobędą konkretną wiedzę, jak wprowadzać praktyki rolnictwa regeneratynwego w ich gospodarstwach rolnych w sposób, który poprawia zyskowność ich biznesów, a także przygotowuje na wymagania stawiane przez nową Wspólną Politykę Rolną UE.

Zarejestruj się TUTAJ

Interaktywna konferencja składać się będzie z trzech bloków prezentacji, z których każda zwieńczona zostanie sesją pytań i odpowiedzi.

1) ROLNICTWO REGENERATYWNE

W pierwszej części konferencji wprowadzeni zostaniemy do teamtyki rolnictwa regeneratynwego dzięki prezentacjom dr Roberta Borek z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach. Prof. Marek Marks z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odpowie na pytanie, czy rolnictwo regeneratywne jest modą, czy potrzebą? Prof. Jerzy Czembor z Instytutu Hodowli i Alimatyzacji Roślin (IHAR) Państwowego Instytutu Badawczego podkreśli kluczowne znaczenie bioróżnorodności w rozwijaniu systemów rolnictwa regenertywnego, a dr Stanisław Świtek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zabierze nas w podróż dookoła świata w celu poznania regeneratywnych gospodarstw rolnych.

2) TEORIA SPOTYKA PRAKTYKĘ

W drugiej części konferencji połączymy podstawy teoretyczne z praktyką. Pani Małgorzata Bojańczyk z Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” opowie o tym jakie możliwości i wyzwania dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego stwarza Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej. Pan dr Jerzy Próchnicki również reprezentujący „ASAP” pokaże, że myślenie całościowe jest kluczem do zrównoważenia i sukcesu w rolnictwie. Tą część wydarzenia zakończy prezentacja dr Radosława Kowalskiego z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, który zabierze nas na podróż w głębiny wiedzy przedstawiając najnowsze osiągnięcia technologiczne i koncepcyjne w obszarze rybactwa regeneratywnego na świecie.

3) POLSCY ROLNICY REGENERATYWNI

W trzeciej części konferencji głos oddamy praktykom rolnictwa regenertywnego w Polsce: Panu Tomaszowi Jakielowi, właściciela regenertywnego gospodarstwa rolnego Lubuskie Angusowo, oraz Panu Krzysztofowi Kowalskiemu, regeneratywnemu producentowi oleju lnianego oraz wieprzowiny. Już teraz zachęcamy Państwa do zapoznania się z pracą Pana Tomasza za pośrednictwem profilu na Facebook (https://www.facebook.com/LubuskieAngusowo/) oraz kanału YouTube Lubuskie Angusowo (https://www.youtube.com/channel/UCT1nm6RWgkM-dh6Ac0hfAwA), a także z działalnością Pana Krzysztofa za pośrednictwem strony internetowej Oleje Kowalski (http://www.olejekowalski.pl/) – gospodarstwem rolnym, które docenione zostało w Konkursie Rolnik Roku regionu Morza Bałtyckiego 2018 (https://www.wwf.pl/aktualnosci/znamy-polskiego-zwyciezce-konkursu-na-rolnika-roku-regionu-morza-baltyckiego).

WYPEŁNIJ ANKIETĘ NT. ROLNICTWA WĘGLOWEGO

Rolnictwo regeneratywne bardzo mocno powiązane jest z rolnictwem węglowym. Zachęcamy do podzielenia się Państwa opinią na temat rolnictwa węglowego za pośrednictwem tej ankiety (https://bit.ly/2HP0t8e). Dzięki udziałowi w ankiecie znajdą się Państwa gospodarstwa znajdą się w grupie pierwszych w Polsce, które będą mogły otrzymać płatności węglowe.

Jeśli interesuje Cię temat rolnictwa regeneratywnego, nie możesz przegapić naszego spotkania 26 listopada 2020 w godzinach 9:00-14:30!

Zarejestruj się na wydarzenie TUTAJ (https://docs.google.com/forms/d/1iffDXZQsr_hrYmQmbNNo-0ksWXCWhIvqipARYMGZu2o/).

EIT Food to największa europejska inicjatywa w zakresie innowacji w żywności, mająca na celu budowanie zrównoważonego sektora rolno-spożywczego odpowiadającego na wyzwania przyszłości. Inicjatywa zbudowana jest jako konsorcjum kluczowych biznesowych uczestników rynku spożywczego, start upów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. Jest jedną z ośmiu społeczności Wiedzy i Innowacji wspieranych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależnego organu UE stworzonego w 2008 roku w celu promowania innowacji i przedsiębiorczości w Europie.