Oto najlepszy sernik we Wrocławiu – wrocławska edycja konkursu “Ale sernik!” rozstrzygnięta!

28 czerwca, 2022 mateusz Comments Off

27 czerwca w Studiu Kulinarnym w Galerii Wnętrz Domar odbył się wrocławski finał konkursu „Ale sernik!”, który zorganizowany został w ramach programu „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka i organizowanego przez Polską Izbę Mleka. Wiemy już, kto został jego zwycięzcą i jaki jest najlepszy wrocławski sernik!

Do udziału w konkursie mogła zgłosić się każda restauracja ze stolicy Dolnego Śląska, która miała pomysł na wyjątkowy, autorski przepis na sernik. Za pomocą dedykowanej konkursowi strony internetowej Internauci mogli głosować na najlepsze przepisy, które miały zostać przygotowane na żywo przed jury konkursowym.

Na finał stawili się przedstawiciele trzech restauracji. Serniki przygotowały dwie mistrzynie i jeden mistrz sztuki kulinarnej, którzy reprezentowali trzy lokale z Wrocławia – Kawę i Kota, Sushi Corner i Cuda na Kiju.

Uczestnicy finału mieli godzinę na przygotowanie swoich autorskich serników. Pani Natalia, reprezentująca Cuda na Kiju, przygotowała idealny na lato sernik na zimno z białą czekoladą, mascarpone i świeżymi truskawkami. Pani Gabriela z Kawy i Kota podzieliła się pysznym sernikiem gotowanym z musem malinowo-borówkowym, natomiast pan Piotr z Sushi Corner podał Kaiju Cheesecake z m.in. pastą miso, gorgonzolą i słonym karmelem.

Jury uhonorowało pierwszym miejscem i voucherem na kurs cukierniczy panią Gabrielę z restauracji Kawa i Kot za jej sernik gotowany. Miejsce drugie i nagroda w postaci robota kuchennego przypadły panu Piotrowi za Kaiju Cheesecake, natomiast miejsce trzecie i zestaw ręcznie malowanych talerzy powędrowały do pani Natalii za sernik z białą czekoladą. Sernik ten również wyjątkowo przypadł do gustu publiczności, która nagrodziła jego autorkę nagrodą specjalną – kolejnym voucherem na kurs cukierniczy z najlepszymi szefami cukiernikami w Polsce.

Mówi się, że rodzajów sernika istnieje ponad tysiąc. Wśród nich są takie, które przygotowujemy na zimno, również te, które pieczemy, ale zdarzają się nawet takie, które trzeba najzwyczajniej „ugotować”. Jak widać, w sernikowym świecie panuje wielka różnorodność. Nie inaczej było podczas wrocławskiego finału konkursu na najlepszy sernik. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych kulinarnych sukcesów. Następne edycje konkursu odbędą się w Gdańsku, Warszawie, Białymstoku i Krakowie, a zapisy już wkrótce zostaną ogłoszone na  stronie www.alesernik.pl i Facebooku programu.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.