Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ostatnia konferencja z cyklu Fakty i Mity o Mleku
5 grudnia odbyła się czwarta w tym roku i ostatnia konferencja z cyklu Fakty i Mity o Mleku. Tym razem spotkanie odbyło się we Wrocławiu. Na sali konferencyjnej w obiekcie zebrało się około 200 osób chętnych zagłębić się w temat mleka i jego przetworów.
Na starcie uczestnicy mogli skosztować mlecznych specjałów – czyli próbek, nie tylko mleka o określonych zawartościach tłuszczu, ale również pochodnych od niego serów białych i żółtych, maślanki, kefirów oraz jogurtów.
Konferencję otworzyła prezentacja odkrywająca przed uczestnikami statystyki spożycia produktów mlecznych w Polsce i na świecie. Po krótkim wprowadzeniu swój wykład na temat historii mleka oraz istoty, jaką pełnią produkty mleczne w diecie człowieka wygłosiła dr n.med. Irena Białokoz-Kalinowska.
Jako kolejna zabrała głos dietetyk Viola Urban. Razem z uczestnikami udało się obalić mity oraz utrwalić istotne fakty poprawiające funkcjonowanie oraz zdrowie człowieka.
Najaktywniejsi uczestnicy otrzymali możliwość wzięcia udziału w warsztatach praktycznych. W warsztatach wzięło udział 20 osób, które pod okiem dietetyk Violi Urban przyrządzili cztery dania bazujące w głównej mierze na mleku oraz jego produktach. Dzięki swojemu praktycznemu wkładowi w przyrządzanie posiłków, uczestnicy nabrali doświadczenia w gastronomii opartej na produktach mlecznych oraz nabrali inspiracji, które mogą zaprocentować w przyszłości.
Działanie sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.
Wyszukiwarka