O polskiej żywności podczas spotkania z zagranicznymi dyplomatami - Polska Izba Mleka

O polskiej żywności podczas spotkania z zagranicznymi dyplomatami

16 października, 2024 kruszewska Comments Off

W dniu 15 października br. w Warszawie odbyło się spotkanie z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesławem Siekierskim z przedstawicielami korpusu dyplomatycznego. Uczestniczyła w nim również Agnieszka Maliszewska Dyrektor Polskiej Izby Mleka i pierwsza wiceprezydent COGECA.

Będzie to świetna okazja do dyskusji na temat teraźniejszości i przyszłości polskiego i międzynarodowego rolnictwa. Szczególną i istotną rolę będziemy odgrywać jako Polska 1 stycznia 2025 r. kiedy przejmiemy prezydencję w Radzie Europejskiej. Polska jest znaczącym producentem i eksporterem żywności. I żeby to Państwu uświadomić, przedstawię kilka danych. Te dane to przede wszystkim wartość tych towarów, które dostarczyliśmy w ubiegłym roku na rynki zagraniczne. Jest to rząd przekraczający 52 miliardy euro. Od momentu wstąpienia naszego kraju do Unii Europejskiej zwiększyliśmy ponad 10-krotnie sprzedaż produktów rolno-spożywczych na rynki zagraniczne. Przez 20 lat naszej obecności w Unii Europejskiej otrzymaliśmy wsparcie z Unii rzędu 80 miliardów euro, jest to 1/3 całego wsparcia UE dla Polski. – powiedział Jacek Czerniak Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wydarzenie było doskonałą okazją do rozmów na temat możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności na rynki zagraniczne. Podczas wspólnej kolacji uczestnicy spotkania degustowali potrawy polskiej kuchni.

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/o-polskiej-zywnosci-podczas-spotkania-z-zagranicznymi-dyplomatami