10-03-2023
Napoje roślinne nie są odpowiednią alternatywą dla mleka!

Napoje roślinne nie są odpowiednią alternatywą dla mleka!

Napoje roślinne nie są odpowiednią alternatywą dla mleka, ponieważ mają bardzo różne składy odżywcze. Wniosek ten pochodzi z nowego badania przeprowadzonego przez Danish Food Institute, który odwzorował zawartość składników odżywczych w napojach owsianych, sojowych, ryżowych i migdałowych. Zgodnie z wynikami, napoje na bazie roślin są wyraźnie innym rodzajem żywności niż mleko, z niższą zawartością składników odżywczych.

Naukowcy z Narodowego Instytutu Żywności Uniwersytetu Technicznego w Danii, DTU, przeanalizowali roślinne substytuty na rynku duńskim, z dodatkiem i bez dodatku minerałów i witamin, takich jak wapń, jod, ryboflawina, witamina D2 i witamina B12. W badaniu zebrano 75 próbek dziewięciu napojów roślinnych i przeanalizowano je pod kątem zawartości makro- i mikroelementów (w tym aminokwasów, cukrów, witamin i minerałów). Zgodnie z ich wynikami, zawartość składników odżywczych w tych napojach roślinnych jest zróżnicowana i różni się od mleka, stanowiąc zasadniczo dwie różne grupy żywności, które nie pokrywają tych samych potrzeb żywieniowych.

Ogólnie rzecz biorąc, mleko ma większą zawartość odżywczą niż napoje roślinne, jeśli chodzi o wapń, fosfor, magnez, cynk, potas i jod. Nawet w napojach roślinnych z dodatkiem wapnia, zawartość wapnia była niższa niż w mleku. Zawartość witamin jest również niższa w napojach roślinnych niż w mleku, z wyjątkiem witaminy E.

Wyniki te są interesujące, ponieważ spożycie napojów roślinnych wzrosło w ostatnich latach, a całkowita sprzedaż wzrosła pięciokrotnie od 2014 do 2019 roku, z 72 milionów koron duńskich rocznie do 277 milionów. Może to wynikać z przekonania, że napoje na bazie roślin są zdrowsze niż mleko zwierzęce, niezależnie od nietolerancji laktozy lub alergii na mleko krowie. Może też wynikać z chęci ograniczenia spożycia produktów zwierzęcych i prowadzenia bardziej wegańskiego stylu życia, opartego na nieco bezpodstawnym przekonaniu, że jest on bardziej zrównoważony.

Produkty mleczne są bardzo ważne w duńskiej diecie, wnosząc ponad 10% całkowitego spożycia białka i mikroelementów, takich jak ryboflawina (witamina B2), kobalamina (witamina B12), wapń, fosfor, magnez, cynk, jod i potas. Napoje roślinne są nie tylko mniej odżywcze, ale zawierają również arsen, wysoce toksyczną substancję w postaci nieorganicznej. Arsen można znaleźć w skażonej wodzie używanej do picia, przygotowywania posiłków i nawadniania upraw żywności, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia publicznego. W napojach ryżowych stwierdzono jego obecność w ilości 1,5-1,8 μg arsenu na 100 g.

Wynik analityczny jest porównywalny z tym, który odnotowano dla próbek pobranych w latach 2009-2010 i wynosił 2,2 μg na 100 g. W poprzednim badaniu analizowano również ilość arsenu nieorganicznego, 2,0 μg na 100 g. Oznacza to, że 80-90% zmierzonego arsenu było nieorganiczne. Również w napojach owsianych, sojowych i migdałowych stwierdzono mniej niż 0,5 µg arsenu na 100 g. Nieorganiczny arsen jest rakotwórczy; długotrwałe narażenie może powodować raka i zmiany skórne. Został on również powiązany z chorobami układu krążenia i cukrzycą. Narażenie wewnątrzmaciczne i we wczesnym dzieciństwie zostało powiązane z negatywnym wpływem na rozwój poznawczy i zwiększoną liczbą zgonów u młodych dorosłych.

Maksymalne limity pozostałości w UE dla tej substancji wynoszą 30 μg/l. Z tego powodu Duński Urząd Weterynarii i Żywności, DVFA, oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, EFSA, zalecają ograniczone spożycie napojów ryżowych dla dorosłych. Natomiast w przypadku dzieci należy całkowicie unikać napojów ryżowych. Mleko krowie pozostaje najlepszą opcją dla dzieci i dorosłych, aby spełnić wymagania żywieniowe wysokiej jakości białka, witamin z grupy B, witamin A i D, wapnia, minerałów i niezbędnych składników odżywczych, pomagając w tworzeniu silnych kości, zapobiegając osteoporozie i mając dobry ogólny stan zdrowia

 

źródło