Dlaczego mleko?

26 września, 2022 mateusz Comments Off

#WspieramyPolskieMleczaarstwo to ogólnopolska akcja mająca na celu promocję polskiego mleka i produktów mleczarskich. W ramach akcji chcemy zachęcić społeczeństwo do zwracania uwagi na kraj pochodzenia produktu i wybierania POLSKICH marek. Należy pamiętać, iż polskie produkty mleczarskie powstają przy użyciu najnowocześniejszych technologii, z wysokiej jakości mleka. Polskie mleczarstwo na przestrzeni ostatnich lat poczyniło  także ogromne  postępy, jeśli chodzi o ochronę środowiska. Zakłady z branży mleczarskiej, która jest bardzo energochłonna, modernizują się w taki sposób, by zapobiegać marnowaniu energii, a także wody, inwestują też w oczyszczanie ścieków. Dzięki temu proces produkcji nie jest już tak uciążliwy dla środowiska.

Pozytywnym trendem jest rowneż wzrost spożycia mleka w Polsce. Czemu powinniśmy pamiętać o mleku? Mleko i produkty mleczarskie ze względu na ogromną zawartość witamin i składników odżywczych powinien znajdować się w codziennej diecie. W mleku zawarty jest m.in. wapń oraz szereg witamin i składników odżywczych, niezwykle istotnych dla zdrowia, np. pełnowartościowe białko (produkty mleczne warto łączyć z roślinnymi, umożliwia to lepsze wykorzystanie białka pochodzenia roślinnego), witamin z grupy B – B1, B2, B12, kwasu foliowego, a także witamin A, E, D, również magnezu i fosforu. Cenne właściwości dla zdrowia mają również bioaktywne peptydy białka mleka, zwrócono uwagę na laktoferynę, która posiada właściwości antygrzybicze, antybakteryjne i antywirusowe. Składniki mleka są ważne w zapobieganiu chorobom nowotworowym, ze względu obecność w tłuszczu mlekowym substancji antyoksydacyjnych – skoniugowanego kwasu linolowego (CLA), witamin E i A oraz koenzymu Q10.

Zgodnie z zaleceniami dzieci od 4 roku życia i młodzież powinny spożywać dziennie minimum 3 szklanki mleka, natomiast dorośli – 2 szklanki mleka dziennie. Oczywiście można je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem, a częściowo także serem. W przypadku osób starszych zalecane są głównie fermentowane produkty mleczne – co najmniej 3 duże szklanki.

Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” jest sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka