Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Copa i Cogeca są zadowolone, gdyż Komisja rozważa zastosowanie podejścia rynkowego do opracowania nowego planu działania na rzecz rolnictwa ekologicznego
Sektor rolnictwa ekologicznego nieustannie się powiększa – areał przeznaczony pod produkcję ekologiczną wzrósł z 8,5 mln ha w 2010 r. do 13,8 mln ha w 2019 r., czyli o 62% w ciągu dziesięciu lat. Równocześnie unijni konsumenci są coraz bardziej zainteresowani tą metodą produkcji. Zauważyliśmy, że pandemia Covid-19 spotęgowała tę tendencję. Mimo wszystko, 8,5% gruntów przeznaczonych na produkcję ekologiczną znacznie odbiega od celu w wysokości 25% przedstawionego w strategii „od pola do stołu”.
Copa i Cogeca od zawsze wzywają do zastosowania podejścia rynkowego, gdyż jest to najlepszy sposób na zadbanie o zdrowy rozwój sektora. Kluczowe znaczenie będzie miało zapewnienie rentowności sektora, odpowiednich inwestycji i lepszego podziału zysków. Dlatego właśnie jesteśmy zadowoleni z planu działania opartego na strategii rynkowej.
Zdaniem Lone Andersen, przewodniczącej grupy roboczej „Rolnictwo ekologiczne”: „podejście, które rozważa Komisja Europejska okaże się najbardziej zrównoważonym rozwiązaniem. Mimo że cel 25% jest bardzo ambitny i trzeba go zrealizować w ciągu dziewięciu lat, Copa i Cogeca liczą na bliską współpracę z Komisją, Radą i Parlamentem Europejskim, a także innymi stronami zainteresowanymi z sektora, by zagwarantować, że zbliżymy się do tego celu nie powodując zakłóceń na rynku. Cieszę się więc z rozszerzenia analiz obserwatoriów rynku UE o produkty ekologiczne”.
Kolejnym ważnym elementem planu działania jest zwiększenie dostępności składników odżywczych dla zwierząt zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej. Producenci ekologiczni od lat borykają się z niedoborem witamin z grupy B dla przeżuwaczy i w paszach ogółem. Pandemia Covid-19 rozluźniła wymianę handlową i ukazała, jak ważne jest, by rolnicy mieli dostęp do środków produkcji w rozsądnych cenach. Copa i Cogeca są przekonane, że dzięki badaniom naukowym i innowacjom, inwestycjom i nowym produktom (np. przetworzone białka zwierzęce, owady i algi) pojawi się więcej niedrogich pasz, które uzupełnią zestaw narzędzi dostępnych dla rolników.
Bardzo ważne jest dalsze kultywowanie wyjątkowego związku między rolnictwem ekologicznym a środowiskiem w odniesieniu do środków produkcji. Obszary objęte produkcją ekologiczną są wolne od substancji chemicznych, na czym dodatkowo korzysta środowisko i różnorodność biologiczna. Producenci ekologiczni muszą jednak stawić czoła skutkom zmian klimatu i ataków szkodników. Bez odpowiednich instrumentów ochrony nie będziemy w stanie zbierać dobrych, zdrowych plonów. Ze względu na coraz większy udział rolnictwa ekologicznego trzeba będzie dokładniej monitorować rozprzestrzenianie się chorób i chwastów. Dlatego też producenci ekologiczni muszą mieć koniecznie dostęp do skutecznych środków ochrony roślin. Copa i Cogeca popierają działania Komisji w zakresie dalszego rozwoju polityk i ram prawnych, a także badań naukowych i innowacji, by unijni rolnicy i spółdzielnie-rolnicze dysponowali odpowiednim zestawem narzędzi.
Wyszukiwarka