Chiny ogłosiły wprowadzenie tymczasowych ceł antysubsydyjnych na wybrane produkty mleczne importowane z Unii Europejskiej. Nowe stawki, wynoszące od 21,9% do 42,7%, wejdą w życie 23 grudnia i są efektem dochodzenia antysubsydyjnego prowadzonego przez chińskie Ministerstwo Handlu od ponad roku.
Najniższą stawką celną – 21,9% – objęta zostanie włoska firma Sterilgarda Alimenti SpA. Najwyższe cło w wysokości 42,7% zapłacą FrieslandCampina Belgium N.V. oraz FrieslandCampina Nederland B.V. Wszystkie pozostałe przedsiębiorstwa z UE, które nie uczestniczyły w postępowaniu antysubsydyjnym, również zostaną objęte najwyższą stawką.
Zgodnie z komunikatem, kilkanaście firm z Francji zapłaci cło w wysokości 29,7%, natomiast około 50 przedsiębiorstw z m.in. Włoch, Francji i Niemiec zostanie objętych stawką 28,6%.
Decyzja wpisuje się w szerszy kontekst napięć handlowych między UE a Chinami, które nasiliły się w 2023 roku po wszczęciu przez Komisję Europejską dochodzenia dotyczącego subsydiowania chińskich pojazdów elektrycznych. W odpowiedzi Pekin rozpoczął postępowania dotyczące importu z UE m.in. brandy, wieprzowiny oraz produktów mlecznych.
– Wprowadzenie wysokich ceł antysubsydyjnych przez Chiny może mieć negatywny wpływ na eksport polskich produktów mlecznych, szczególnie tych kierowanych na rynki pozaunijne. Ograniczenie dostępu do tak ważnego rynku jak Chiny może skutkować spadkiem wolumenu eksportu, wzrostem nadwyżek w UE oraz presją na ceny, co bezpośrednio odczują polscy producenci i przetwórcy mleka – podkreśla Prezes Polskiej Izby Mleka. – Długofalowo takie działania zwiększają niepewność w handlu międzynarodowym i utrudniają stabilne planowanie produkcji.
W okresie styczeń–październik 2024 r. eksport produktów mlecznych z pozycji CN 0401 (mleko i śmietana, niezagęszczone i niesłodzone) do Chin wyniósł ok. 26,3 tys. ton. Wartość tego eksportu osiągnęła około 77,4 mln zł, co odpowiada 18,0 mln euro. W analogicznym okresie styczeń–październik 2025 r. eksport mleka i śmietany niezagęszczonych do Chin zmniejszył się do około 18,0 tys. ton. Wartość sprzedaży spadła do około 50,0 mln zł, tj. 11,8 mln euro. Oznacza to, że w 2025 r. eksport mleka i śmietany do Chin był niższy zarówno pod względem wolumenu, jak i wartości. Wolumen zmniejszył się o około 8,2 tys. ton, natomiast wartość eksportu spadła o 27,4 mln zł tj. o ok. 6,2 mln euro w porównaniu z analogicznym okresem 2024 r. Największą część eksportu stanowiło mleko i śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 1%, lecz nieprzekraczającej 6% (CN 040120), które odpowiadało za zdecydowaną większość wysyłek zarówno pod względem ilości (17 971 ton), jak i wartości (49,5 tys. zł; 11,7 tys. euro). Pozostałe podpozycje kodu 0401 miały znaczenie uzupełniające.
W omawianym okresie styczeń-październik 2025 w porównaniu z analogicznym okresem 2024 r., znacząco zwiększyliśmy wysyłki serwatki (kod 0403) z 34,8 tys. ton do 46,3 tys. ton (z 113,1 mln zł do 169,1 mln zł). Serwatka jest najważniejsza pozycja w naszym eksporcie produktów mlecznych do Chin.
Jak wskazuje resort, dochodzenie obejmuje analizę istnienia i wysokości subsydiów stosowanych wobec unijnych produktów mlecznych, ocenę ewentualnej szkody wyrządzonej chińskiemu przemysłowi mleczarskiemu oraz badanie związku przyczynowego pomiędzy subsydiami a tą szkodą.
Postępowanie dotyczy m.in. wybranych serów oraz mleka i śmietany o zawartości tłuszczu przekraczającej 10%, sklasyfikowanych pod kodami taryfy celnej ChRL: 04015000, 04061000, 04062000, 04063000, 04064000 oraz 04069000. Produkty te są przeznaczone zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do dalszego przetwarzania w przemyśle spożywczym.
Decyzja Pekinu wpisuje się w szerszy kontekst napięć handlowych między Unią Europejską a Chinami, które nasiliły się w ostatnich latach. Unia Europejska pozostaje jednym z kluczowych dostawców produktów mlecznych na rynek chiński, ustępując jedynie Nowej Zelandii.
Chińskie Ministerstwo Handlu podkreśla jednocześnie, że w stosowaniu środków ochrony handlu zachowuje ostrożność, a bieżące działania dotyczą głównie finalizacji wcześniej rozpoczętych postępowań.
Chiny wprowadzają tymczasowe cła antysubsydyjne na produkty mleczne z Unii Europejskiej
Chiny ogłosiły wprowadzenie tymczasowych ceł antysubsydyjnych na wybrane produkty mleczne importowane z Unii Europejskiej. Nowe stawki, wynoszące od 21,9% do 42,7%, wejdą w życie 23 grudnia i są efektem dochodzenia antysubsydyjnego prowadzonego przez chińskie Ministerstwo Handlu od ponad roku.
Najniższą stawką celną – 21,9% – objęta zostanie włoska firma Sterilgarda Alimenti SpA. Najwyższe cło w wysokości 42,7% zapłacą FrieslandCampina Belgium N.V. oraz FrieslandCampina Nederland B.V. Wszystkie pozostałe przedsiębiorstwa z UE, które nie uczestniczyły w postępowaniu antysubsydyjnym, również zostaną objęte najwyższą stawką.
Zgodnie z komunikatem, kilkanaście firm z Francji zapłaci cło w wysokości 29,7%, natomiast około 50 przedsiębiorstw z m.in. Włoch, Francji i Niemiec zostanie objętych stawką 28,6%.
Decyzja wpisuje się w szerszy kontekst napięć handlowych między UE a Chinami, które nasiliły się w 2023 roku po wszczęciu przez Komisję Europejską dochodzenia dotyczącego subsydiowania chińskich pojazdów elektrycznych. W odpowiedzi Pekin rozpoczął postępowania dotyczące importu z UE m.in. brandy, wieprzowiny oraz produktów mlecznych.
– Wprowadzenie wysokich ceł antysubsydyjnych przez Chiny może mieć negatywny wpływ na eksport polskich produktów mlecznych, szczególnie tych kierowanych na rynki pozaunijne. Ograniczenie dostępu do tak ważnego rynku jak Chiny może skutkować spadkiem wolumenu eksportu, wzrostem nadwyżek w UE oraz presją na ceny, co bezpośrednio odczują polscy producenci i przetwórcy mleka – podkreśla Prezes Polskiej Izby Mleka. – Długofalowo takie działania zwiększają niepewność w handlu międzynarodowym i utrudniają stabilne planowanie produkcji.
W okresie styczeń–październik 2024 r. eksport produktów mlecznych z pozycji CN 0401 (mleko i śmietana, niezagęszczone i niesłodzone) do Chin wyniósł ok. 26,3 tys. ton. Wartość tego eksportu osiągnęła około 77,4 mln zł, co odpowiada 18,0 mln euro. W analogicznym okresie styczeń–październik 2025 r. eksport mleka i śmietany niezagęszczonych do Chin zmniejszył się do około 18,0 tys. ton. Wartość sprzedaży spadła do około 50,0 mln zł, tj. 11,8 mln euro. Oznacza to, że w 2025 r. eksport mleka i śmietany do Chin był niższy zarówno pod względem wolumenu, jak i wartości. Wolumen zmniejszył się o około 8,2 tys. ton, natomiast wartość eksportu spadła o 27,4 mln zł tj. o ok. 6,2 mln euro w porównaniu z analogicznym okresem 2024 r. Największą część eksportu stanowiło mleko i śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 1%, lecz nieprzekraczającej 6% (CN 040120), które odpowiadało za zdecydowaną większość wysyłek zarówno pod względem ilości (17 971 ton), jak i wartości (49,5 tys. zł; 11,7 tys. euro). Pozostałe podpozycje kodu 0401 miały znaczenie uzupełniające.
W omawianym okresie styczeń-październik 2025 w porównaniu z analogicznym okresem 2024 r., znacząco zwiększyliśmy wysyłki serwatki (kod 0403) z 34,8 tys. ton do 46,3 tys. ton (z 113,1 mln zł do 169,1 mln zł). Serwatka jest najważniejsza pozycja w naszym eksporcie produktów mlecznych do Chin.
Jak wskazuje resort, dochodzenie obejmuje analizę istnienia i wysokości subsydiów stosowanych wobec unijnych produktów mlecznych, ocenę ewentualnej szkody wyrządzonej chińskiemu przemysłowi mleczarskiemu oraz badanie związku przyczynowego pomiędzy subsydiami a tą szkodą.
Postępowanie dotyczy m.in. wybranych serów oraz mleka i śmietany o zawartości tłuszczu przekraczającej 10%, sklasyfikowanych pod kodami taryfy celnej ChRL: 04015000, 04061000, 04062000, 04063000, 04064000 oraz 04069000. Produkty te są przeznaczone zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do dalszego przetwarzania w przemyśle spożywczym.
Decyzja Pekinu wpisuje się w szerszy kontekst napięć handlowych między Unią Europejską a Chinami, które nasiliły się w ostatnich latach. Unia Europejska pozostaje jednym z kluczowych dostawców produktów mlecznych na rynek chiński, ustępując jedynie Nowej Zelandii.
Chińskie Ministerstwo Handlu podkreśla jednocześnie, że w stosowaniu środków ochrony handlu zachowuje ostrożność, a bieżące działania dotyczą głównie finalizacji wcześniej rozpoczętych postępowań.
Wyszukiwarka