Agnieszka Maliszewska podkreśla rolę spółdzielni rolniczych w zrównoważonym rozwoju na Konferencji Współpracy Rolniczej w Estonii - Polska Izba Mleka

    Jesteś tutaj
  • Strona główna
  • 1. AktualnościAgnieszka Maliszewska podkreśla rolę spółdzielni rolniczych w zrównoważonym rozwoju na Konferencji Współpracy Rolniczej w Estonii

Agnieszka Maliszewska podkreśla rolę spółdzielni rolniczych w zrównoważonym rozwoju na Konferencji Współpracy Rolniczej w Estonii

10 października, 2024 kruszewska Comments Off

Agnieszka Maliszewska koncentrując się na kluczowej roli, jaką spółdzielnie rolno-spożywcze odgrywają w promowaniu zrównoważonego rozwoju, wygłosiła prezentację online na Konferencji Współpracy Rolniczej w Tartu dnia 10 października 2024 r. Przemawiając do szerokiej publiczności ekspertów rolniczych i interesariuszy, podkreśliła, że spółdzielnie są niezbędnymi graczami w promowaniu zrównoważoności w wymiarze gospodarczym, środowiskowym i społecznym.

W swoich wstępnych uwagach Maliszewska zwróciła uwagę na znaczenie zrównoważonego rolnictwa jako sposobu na zabezpieczenie przyszłości społeczności wiejskich i walki ze zmianami klimatycznymi. Podkreśliła, że zrównoważone praktyki rolnicze są kluczowe dla budowania odpornego i efektywnego europejskiego systemu żywnościowego.

Przywołując kluczowe statystyki, Maliszewska zauważyła, że w UE działa 22 399 spółdzielni rolniczych, które wspierają prawie 7 milionów rolników i zatrudniają 600 000 osób. Pomimo znacznych różnic w udziale w rynku i poziomach integracji w poszczególnych państwach członkowskich, spółdzielnie nadal odgrywają kluczową rolę w równoważeniu sił w łańcuchu wartości rolno-spożywczego. To zapewnia rolnikom większą siłę przetargową wobec dużych firm przetwórczych i detalistów, pomagając im uzyskać uczciwe ceny i promować zrównoważoną produkcję. Podkreśliła, jak spółdzielnie rolne wspierają cele Wspólnej Polityki Rolnej. Wyjaśniła, że inicjatywy spółdzielcze są zgodne z celami WPR, w tym z promowaniem konkurencyjności, zapewnieniem zrównoważonego zarządzania zasobami i przyczynianiem się do rozwoju obszarów wiejskich. Jest to szczególnie ważne w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu i celów zrównoważoności UE, które spółdzielnie rolne są dobrze przygotowane do realizacji.

Na przykładach takich spółdzielni jak Caviro z Włoch oraz Hemp Cooperative z Irlandii, Maliszewska podkreśliła znaczenie działań spółdzielczych na rzecz zrównoważonego rozwoju środowiskowego, ekonomicznego i społecznego. W swoich końcowych uwagach przedstawiła przykłady innowacyjnych projektów zrównoważonego rozwoju prowadzonych przez spółdzielnie rolne, takich jak inicjatywy zmniejszające ślad węglowy, promujące praktyki gospodarki o obiegu zamkniętym oraz rozwijające wykorzystanie odnawialnych źródeł energii w rolnictwie. Spółdzielnie rolne są kluczowe w budowaniu zrównoważonego, odpornego i inkluzywnego sektora rolno-spożywczego w Europie, napędzając postęp w realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ i przyczyniając się do zielonej przyszłości.

Przesłanie jest jasne: zrównoważony rozwój jest kluczowy, ale musi być osiągany w sposób kompleksowy, uwzględniając wszystkie trzy wymiary – środowiskowy, społeczny i ekonomiczny. Europejskie spółdzielnie rolnicze są doskonale przygotowane, aby odegrać wiodącą rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego oraz ochronie przyszłości rolników.