Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Agnieszka Maliszewska o ograniczeniach w dostawach gazu i energii elektrycznej dla Instytutu Gospodarki Rolnej
Dostęp do energii elektrycznej i gazu ziemnego jest kluczowy na wszystkich etapach hodowli zwierząt oraz produkcji mięsa i przetworów mięsnych, realizowanych zgodnie z wymogami prawa krajowego i unijnego. Niezakłócony proces produkcji żywności gwarantuje konsumentom dostęp do niej oraz bezpieczeństwo w zakresie jakości.
„Polski sektor mleczarski czuje się bardzo zaniepokojony sytuacją wynikającą z potencjalnych ograniczeń dostaw gazu i energii elektrycznej. Dlaczego jest to tak ważne z punktu widzenia funkcjonowania naszego sektora który jest niezwykle wrażliwy? Ponieważ brak albo drastyczne zmiany jeżeli chodzi o kwestię związane z ograniczeniami tych dwóch kluczowych mediów do sektora mleczarskiego spowodować może przede wszystkim to, że nie będziemy mogli tego mleka przetwarzać, a jeżeli nie będziemy mogli go przetwarzać to po prostu nie będziemy mogli go też odbierać od rolników.” – mówi Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Polskiej Izby Mleka dla Instytutu Gospodarki Rolnej.
Zachęcamy do obejrzenia całość nagrania o zagrożeniach wynikających z ograniczeń dostaw gazu i energii elektrycznej
OBEJRZYJ
Wyszukiwarka