7 maja rusza unijny mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania masła, sera i mleka w proszku

6 maja, 2020 mateusz Comments Off

Jutro, 7 maja rusza unijny mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania masła, sera i mleka w proszku. Komisja Europejska przystała na ten mechanizm, ponieważ z wielu krajów płynęły sygnały dotyczące oczekiwań w zakresie uruchomienia tego mechanizmu, także z Polski.

Kwota dopłat i okres przechowywania
1. Kwotę dopłat wyznacza się w sposób następujący:
a) 5,11 EUR na tonę przechowywanych produktów w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania,
b) 0,13 EUR na tonę przechowywanych produktów i na dzień w odniesieniu do przechowywania objętego umową.
2. Przechowywanie objęte umową kończy się w dniu poprzedzającym wydanie z magazynu.
3. Dopłaty można przyznać tylko w przypadku, gdy okres przechowywania  objętego umową wynosi od 90 do 180 dni.

Nadal nie ma polskich dokumentów wykonawczych, w tym wniosków. A mechanizm rusza jutro.

Zainteresowanie polskich i unijnych przetwórców będzie na pewno duże, takie dostaję sygnały od moich kolegów z COGECA i EDA z innych krajów. Także od naszych zakładów przetwórczych mam sygnały z zainteresowaniem.

Ważne, aby nasze firmy złożyły wnioski 7 i 8 maja, bo moim zdanem, w tych dwóch dniach mechanizm zostanie wyczerpany. – mówi Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka, Pierwsza Wiceprzewodnicząca COGECA.

https://www.facebook.com/PolskaIzbaMleka/videos/242745027075585/