Aktualności

Aktualności

Konferencja online pt. „Ocena skutków strategii od Pola do Stołu dla sektora mleczarskiego” trwa

Konferencja online pt. „Ocena skutków strategii od Pola do Stołu dla sektora mleczarskiego” trwa

Konferencja online pt. „Ocena skutków strategii od Pola do Stołu dla sektora mleczarskiego” trwa. W konferencji uczestniczy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Grzegorz Puda. Na zlecenie Polskiej Izby Mleka zostało wykonane badanie dotyczące wpływu unijnej strategii od Pola do Stołu na rozwój sektora mleczarskiego, które zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka. Podczas konferencji autorzy
Czytaj dalej
Odpowiedź MZ na pismo ws. włączenia do grona osób mogących korzystać ze służbowego pobytu w hotelach, osób pracujących w serwisie maszyn i urządzeń przetwórstwa rolno-spożywczego, ze szczególnym uwzględnieniem sektora mleczarskiego,

Odpowiedź MZ na pismo ws. włączenia do grona osób mogących korzystać ze służbowego pobytu w hotelach, osób pracujących w serwisie maszyn i urządzeń przetwórstwa rolno-spożywczego, ze szczególnym uwzględnieniem sektora mleczarskiego,

Do Biura Polskiej Izby Mleka wpłynęło pismo z Ministerstwa Zdrowia w sprawie włączenia do grona osób mogących korzystać ze służbowego pobytu w hotelach, osób pracujących w serwisie maszyn i urządzeń przetwórstwa rolno-spożywczego, ze szczególnym uwzględnieniem sektora mleczarskiego.
Czytaj dalej

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Grzegorz Puda uczestnikiem konferencji pt. „Ocena skutków strategii od Pola do Stołu dla sektora mleczarskiego”.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Grzegorz Puda potwierdził uczestnictwo w konferencji pt. „Ocena skutków strategii od Pola do Stołu dla sektora mleczarskiego”. Konferencja odbędzie się w dniu 22 stycznia 2021 roku o godz. 11:00 w formie online. Wszystkich zainteresowanych uczestnictwem prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres e-mail: szkolenia@izbamleka.pl do dnia 21.01.2021 ze wskazaniem osoby
Czytaj dalej

KOWR: Webinarium “Polska żywność na rynku ZEA – szanse i wyzwania”

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza  przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej do udziału w webinarium “Polska żywność na rynku ZEA – szanse i wyzwania”, które odbędzie się w dniach 26-27 stycznia 2021 r. (wtorek i środa). Szczegółowe informacje na temat webinarium znajdą Państwo w załączonym zaproszeniu.   W przypadku zainteresowania udziałem poprosimy o zgłoszenie poprzez odesłanie załączonego
Czytaj dalej
Osoby dbające o zdrowie wybierają żywność bez GMO

Osoby dbające o zdrowie wybierają żywność bez GMO

Wśród Polaków coraz bardziej widoczne są tendencje prozdrowotne – takie wnioski wynikają z analiz różnych badań ankietowych przeprowadzonych w ostatnich latach. Ludzie chcą prowadzić zdrowy tryb życia, zdrowo się odżywiać, unikać produktów nienaturalnych – na przykład zawierających genetycznie zmodyfikowane organizmy, których wpływ na zdrowie człowieka nie został jeszcze dokładnie zbadany. GMO, czyli genetycznie modyfikowane organizmy,
Czytaj dalej
Lista grup zawodowych uprawnionych do korzystania z hoteli rozszerzona

Lista grup zawodowych uprawnionych do korzystania z hoteli rozszerzona

W dniu 14.01.2021 późnym wieczorem opublikowane zostało Rozporządzenie Rady Ministrów przedłużające aktualne obostrzenia epidemiczne do 31 stycznia. Po licznych interwencjach Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka, Agnieszki Maliszewskiej osoby świadczące usługi przeglądu, konserwacji lub naprawy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w zakładach przetwórstwa artykułów rolno-spożywczych, w związku z wykonywaniem, poza miejscem stałego zamieszkania, zadań zawodowych lub działalności
Czytaj dalej
Zaproszenie na szkolenie pt. Wymogi chińskie dla eksporterów żywności dotyczące COVID-19, sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Zaproszenie na szkolenie pt. Wymogi chińskie dla eksporterów żywności dotyczące COVID-19, sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Chiny to dla polskiego sektora mleczarskiego jeden z najważniejszych rynków zbytu. Mimo pandemii COVID-19, w 2020 roku zwiększył się wolumen eksportu mleka i jego produktów do Państwa Środka. Władze chińskie, chcąc zabezpieczyć swój kraj przed kolejną falą zachorowań na COVID-19 wprowadziły szereg regulacji, dotyczących m.in. importowanej żywności. Aby móc utrzymać się na tym wymagającym rynku
Czytaj dalej